Recenze

24.01.2006 | Michal Deus

Zde si můžete přečíst naše hodnocení hry.
 
Nedávno mě potěšila velmi dobrá zpráva, když jsem se dozvěděl, že Pterodon začíná pracovat a dokonce i vydá druhý díl hry Vietcong. První díl byl velice povedený a realistický, ale jak je na tom dvojka?
 
Zezačátku vás nepřekvapí vůbec nic. Menu je velice podobné, se stejnými funkcemi jako v prvním díle. Ty, kteří hráli první díl, jistě zarazí, že v menu není možnost hrát rychlou bitku. Byla to velice rychlá mise, kde se bez nějakých větších keců šlo ihned do akce, ale co, ta by se dala oželet.
 
Jedna inovace v menu ale je, a to možnost, hrát jak za Američany, tak za Vietnamce, což rozhodně potěší, i když misí za "sever" není moc. I tak si ale užijete spousty legrace s hrou, která se vám dostane do ruky.
 
Celá hra probíhá opět ve Vietnamu, zhruba o půl roku později, než se odehrával díl první. Budete se pouze pohybovat okolo města Hue, kde se odehrávala část ofenzivy Tet. Na americké straně, v roli kapitána Boona ze speciálních jednotek, budete pomáhat místním jihovietnamcům udržet město za každou cenu. K dispozici máte i svou jednotku, která se skládá z radisty, zdravotníka, kulometčíka a ženisty. Stopař z prvního dílu by se zde moc neujal, tak je celkem logické, že ho autoři vypustili.
 
Na severovietnamské straně to není o moc rozdílné, jen váš hráč má trochu jiný hlas, řeč a žluté ruce. Tentokrát však nebudete bojovat za speciální jednotky, nýbrž jako vybraný bojovník Vietcongu v první linii.
 
Dějová linie není špatná, příběh je srozumitelný a nemáte možnost se v něm nějak ztratit. Ten je ještě doprovázen in-game animacemi, které vám pomůžou při hře. Jsou ale bohužel v angličtině, což pro ty, kteří neumí anglicky bude trochu problém, ale celkový dojem ze hry těchto pár sekvencí rozhodně nezmění.
 
Celková grafika hry i design jednotlivých misí je docela na úrovni, i když v dnešní době se nemůže rovnat např. s vynikajícím prostředím Call of Duty 2 nebo řežbou Quake 4, na to hra rozhodně nemá. Problém je, že když hru spustíte i na dost nadupaném stroji, tak se vám občas sekne, což je při akcích neomluvitelná chyba, za kterou se bohužel platí.
 
Zvuková stránka hry je poměrně kvalitní a autoři si na ní nechali docela záležet. Na sprosté hlášky zde narazíte asi tak často, jako v prvním díle hry, to jest za každým slovem je nadávka na jakékoliv téma.
 
Autoři nám hodně slibovali od multiplayeru, ale ten v prvním díle byl rozhodně přehlednější. Některé z map jsou strašně přímočaré a některé dost chaotické, takže než se zorientujete, někdo vás zastřelí. Jedinou novinkou je více postav, skinů a jiných drobností a zavedení hodností. Čím lepší jste při hraní multiplayeru po internetu, tím vyšší získáváte hodnost a tím pádem i přístup k lepším zbraním, ale to může méně zkušené hráče spíše deprimovat, než jim nějak pomoci.
 
Celkově Vietcong 2 není špatná hra, po několika dnech hraní si na městské přestřelky zvyknete a budou se vám líbit. Hra má na výběr z více než 50-ti zbraní a poměrně realistické zpracování. Celkově si ale myslím, že hra velmi ztratila tím, že upustila od kouzla džungle, na které se mnoho z nás těšilo.

 

Vietcong Centrála

Vitajte na novej Scorpions Vietcong Centrále (VCC). Niektorý poznali tento web keď tu bola ešte len stránka o VC2. Ale tomu je koniec. Teraz tu je VC1, FA, RD/RS a VC2 modul. Nehovorím že updaty budú bývať každý deň ale budú bývať minimálne 2-krát týždene. Dúfam že sa časom dostaneme medzi najlepšie weby o Vietcongu.

Ján "J" Trenčanský

1.8.2008